‘t Slakkenhuys

Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys vanuit de lucht

Sinds 2014 worden er in Ospel, aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel, jaarlijks zo’n 200.000 Peelslakken gekweekt. ’t Slakkenhuys is een unieke escargotskwekerij die het hele productieproces ‘van ei tot lekkernij’ zelf uitvoert. Over alles is nagedacht en natuurlijk wordt er zo duurzaam en efficiënt mogelijk gewerkt, zonder daarbij het dierenwelzijn uit het oog te verliezen.

Het kweken van slakken klinkt in eerste instantie gemakkelijker dan dat het lijkt, maar hoeveel weten we nu echt van deze fascinerende diertjes af? Ook wij als professionele slakkenkwekerij leren iedere dag weer bij over die ogenschijnlijk saaie slakken.

Wij vertellen u graag meer over onze werkwijze, visie en natuurlijk de slakken. Wij bieden voor ieder wat wils, meer weten? Kijk dan eens wat wij aanbieden onder het kopje ‘Bezoek ‘De Slakkentour’

Sfeerimpressie 't Slakkenhuys

 

 

 

 

 

 

 

 

De kwekerij

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken en de verwerking ervan nauwelijks belastend is voor het milieu. Er is respect voor de prachtige plek waar we ons bevinden: de rustige en groene omgeving van Nationaal Park De Groote Peel.

We streven er naar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo gebruiken we in de tunnelkassen grond- en regenwater in plaats van leidingwater. Ook worden de afvalstromen zo veel mogelijk verwaard en hergebruikt. Compostwormen worden ingezet om te zorgen voor een gezond bodemklimaat en een vlotte omzetting van de door de slakken geproduceerde uitwerpselen.

Het opzetten van een professionele kwekerij waar grote aantallen dieren gezond kunnen opgroeien is niet eenvoudig. Wij hebben onze kennis verzameld door heel veel te googlen, met veel verschillende experts in binnen- en buitenland te spreken, door meer dan 30 professionele kwekerijen te bezoeken en veel vakliteratuur te lezen. Graag vertellen wij erover tijdens een Slakkentour, maar loop je zelf rond met plannen voor een escargotskwekerij in binnen of buitenland? Dan helpen wij je graag op weg!

 

Escargotsmeel

 

Naast dat onze slakken verse bladgroenten kunnen eten krijgen ze ook escargotsmeel.

 

Wij kweken momenteel zo’n 25.000 slakken.

Tunnelkassen

 

Het kweken van slakken kan in de open lucht, in gebouwen zoals een champignonkwekerij en alles daar tussen in. Wij hebben ervoor gekozen om slakken te kweken in tunnelkassen.

 

 

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken, zoals de slakken van ’t Slakkenhuys heten, nauwelijks belastend is voor het milieu. Zo gebruiken we in de tunnelkassen grond- en regenwater in plaats van leidingwater en worden compostwormen ingezet voor de natuurlijke verwerking van uitwerpselen en een gezond bodemklimaat en kruipen de slakken over duurzaam inlands hout dat vele jaren mee gaat.

Het kweken van slakken lijkt echter gemakkelijker dan dat het is. Wil je er meer over weten of loop je zelf met het idee rond een kwekerij te beginnen? Neem dan eens deel aan een Slakkentour of geef je op voor de Oriëntatiecursus Slakken Kweken.

 

De Peelslak

De Peelslakken van Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys zijn van de soort Helix Aspersa Maxima, meestal ‘Gros Gris’, oftewel Grote Grijze genoemd.

Deze slakkensoort is ook bekend als “Algerijnse Segrijnslak”, wat meteen ook het oorsprongsgebied aangeeft. In Nederland komt deze slak niet in de vrije natuur voor omdat ze niet tegen vorst bestand is.

De Gros Gris wordt voornamelijk vanaf midden-Frankrijk en noordelijker in Europa geconsumeerd. Daarom wordt de Gros Gris ook overwegend in deze contreien van Europa ambachtelijk gekweekt. In Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland is het vooral het kleine broertje [de Petit-Gris, Cornu Aspersa Aspersa/Muller] die wordt geconsumeerd en gekweekt.

Deze variant weegt max. 15 gram en wordt daarom vaak in zijn geheel geconsumeerd, direct uit het huisje (van de Gros Gris worden meestal eerst de ingewanden verwijderd en uitsluitend het vlees geconsumeerd).

Net als de Algerijnse Segrijnslak geeft onze variant, de Peelslak, met de naam de herkomst aan.  Peelslakken worden alleen op onze kwekerij, in Ospel, gekweekt. Dat wil zeggen dat we een gesloten systeem hanteren, waarbij we een eigen herkenbare variant van de Gros Gris kweken.

Onze Peelslakken leveren een zeer mals en gezond stukje vlees. Het vlees bevat hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Ook is het rijk aan mineralen zoals Magnesium, Koper en Jodium. Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam, het bevat vele essentiële aminozuren en is daarnaast ook licht verteerbaar.

DE PEELSLAK

’t Slakkenhuys kweekt niet zo maar slakken. Nee, wij kweken ons eigen ‘ras’: de Peelslakken! Deze slakken worden zorgvuldig geselecteerd, waardoor ze zich duidelijk onderscheiden van alle gangbare slakken van dezelfde soort. Wij hanteren een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat wij de ‘moederdieren’ selecteren uit de dat jaar gekweekte slakken.

 

De Peelslak is oorspronkelijk van het soort Helix aspersa maxima (ook wel Gros gris en Algerijnse Segrijnslak genoemd); dit is de meest gekweekte slak in noord-west Europa. Echter ook een van de meest onbekende. De naam Peelslak geeft echter wel een duidelijke herkomst aan: De Peel!

 

Door een gezonde, natuurlijke, groene(!) omgeving, een optimaal klimaat in de tunnelkas en een uitgebalanceerde biologische voeding groeit het merendeel van de slakken binnen 6 maanden uit tot volwassenheid.

Ondertussen wordt de Peelslak een begrip onder de slakkenliefhebbers. Vandaar dat we kunnen stellen: De Peelslak, langzamerhand de lekkerste slak van Nederland.

 

ESCARGOTS

Wanneer je escargots bestelt in het restaurant weet je meestal niet welke je krijgt. Want wist je dat er ongeveer 75.000 soorten slakken/escargots bekend zijn? Welke je prima kan eten lees je op deze pagina: eetbare slakken.

Het kweekproces

De Peelslakken die uitverkoren zijn om zich voort te planten, zullen tijdens de wintermaanden in een koeling in winterslaap worden gehouden. Hier zijn ze beschermd tegen vorst. Begin maart laten wij de slakken langzaam ontwaken en aansterken. Daarna zullen ze elkaar al snel opzoeken om te paren. Zoals het slakken betaamd nemen ze er ruim de tijd voor, het hele ritueel kan wel tot 24 uur duren!

Na het paren zullen de slakken eitjes leggen, deze verzamelen wij tot eind april en broeden we uit in een geconditioneerde ruimte. Na ongeveer 14 tot 18 dagen zullen de jonge Peelslakken uit de eitjes komen. Deze worden dan een aantal weken voorzichtig verzorgd tot ze sterk genoeg zijn om te worden uitgezet in de kas (begin mei). Daar kunnen zij zich tegoed doen aan de ingezaaide bladgroenten en een biologisch granenmengsel.

Door een gezonde, natuurlijke, groene(!) omgeving, een optimaal klimaat in de tunnelkas en een uitgebalanceerde biologische voeding groeit het merendeel van de slakken binnen 6 maanden uit tot volwassenheid. Hier ziet u de ontwikkeling van de kas van dit jaar.

 

           

De verwerking

Escargots worden op vele manieren bereid en verwerkt. Meestal gebeurt dit machinaal in productiefabrieken, waardoor de ingewanden vaak niet geheel verwijderd zijn. Hierdoor ontstaan er helaas wel eens negatieve associaties met slakken.

De doorgaans in de retail en groothandel verkrijgbare escargots komen uit een blik, maar zijn, voordat ze daarin terechtkwamen, machinaal verwerkt en ingevroren geweest. Op grote kwekerijen in Oost-Europa, Azië en Afrika worden verschillende soorten slakken gekweekt die, wanneer ze volgroeid zijn, in een grote fabriek machinaal worden verwerkt.

Daarna worden ze in een bevroren toestand naar een Franse fabriek vervoerd waar de escargots worden ontdooid en ingeblikt voor de Europese markt. Om het product lang houdbaar te maken worden het gesteriliseerd. Vers zijn ze dan niet meer te noemen. Daarnaast is de werkelijke herkomst van de escargots niet meer na te gaan en is het de vraag of het echt om kweekslakken of slakken uit de natuur gaat.

Maison d’Escargots (’t Slakkenhuys) pakt het anders aan!

 

De Peelslakken van ‘t Slakkenhuys worden zorgvuldig met de hand verwerkt, er komt geen machine aan te pas. Een Peelslak zal in een aantal stappen worden verwerkt totdat het lekkerste stuk mals vlees overblijft.

Hier is de anatomie van een slak te zien, zoals te zien is bevat het slakkenhuisje alle ingewanden. Desgewenst kunnen we deze natuurlijk (deels) laten zitten, maar normaliter worden deze verwijderd (In Frankrijk is een professionele kweker zelfs verplicht 1/3 ter verwijderen!).

Nadat het huisje en de ingewanden zijn verwijderd wordt het vlees veelvuldig gespoeld in zout water waardoor het slijm los laat. Hierna wordt het vlees in een groente bouillon mals gekookt. Na de kook worden alle slakken nogmaals één voor één gecontroleerd en schoongemaakt. Uiteindelijk blijft alleen het ‘voetje’, als roze afgebeeld op de afbeelding, over: alleen het pure vlees dus!

De producten van ‘t Slakkenhuys worden vacuüm verpakt en zijn gekoeld een week houdbaar. Direct vanuit de bereiding vriezen we ze ook vers in; dan zijn ze minimaal een half jaar houdbaar waarbij ze niets aan malsheid verliezen.

Gevulde Slakkenhuisjes met kruidenboter

Over ons

“Waarom zijn jullie een slakkenkwekerij begonnen?”, is vaak de eerste vraag die men ons stelt. Onze zoon Sjoerd nam het voortouw. Hij had gekozen voor de opleiding Food and Business, omdat hij altijd al interesse heb gehad in voedsel en de vraag waarom men het een koopt en het andere juist niet. Tijdens deze opleiding werkte hij bij een supermarkt en heeft daar mogen ervaren hoe een consument kiest.

In de zomer van 2013, tijdens een bezoekje bij pa en ma in het rustige en ruimtelijke Ospel, vertelde zijn vader aan de keukentafel over een artikel dat hij jaren geleden had gelezen over een Belgische professor die een onderzoek had gedaan maar de intensieve teelt van slakken met als doel een alternatieve duurzame dierlijke eiwitbron te ontwikkelen. Daar werd het zaadje geplant. De weken erna bleef het idee door zijn hoofd spoken. Zelf een slakkenkwekerij opzetten en zelf gezond voedsel produceren! Stel je eens voor!

Al snel trok hij de stoute schoenen aan; dezelfde zomer bezochten Sjoerd en zijn vader meer dan 30  professionele, en minder professionele, kwekerijen in Frankrijk, België en Duitsland. Eenmaal thuis werden alle sterke punten van de bezochte kwekerijen bij elkaar gezet en werd verder verdiept in alle facetten van de professionele slakkenteelt en de verschillende systemen om slakken te houden. Vanuit die informatie hebben zij een bedrijfsopzet en een ondernemingsplan gemaakt.

In het voorjaar van 2014 is Sjoerd met dit avontuur gestart. Elke dag leerde hij weer een hoop nieuwe dingen!Een Franse kweker vertelde, dat je je pas na 15 jaar een ervaren kweker kunt noemen. Hij had dus nog wat jaren te gaan! Iedere dag kreeg hij weer nieuwe energie uit de positieve reacties op z’n innovatieve en gewaagde onderneming. Hij wilde met ‘t Slakkenhuys graag meer bieden dan een mooi assortiment ambachtelijk geproduceerde delicatessen. Hij wilde de mensen ook kennis laten maken met dit bijzondere diertje waarover vele vooroordelen bestaan. Na een Slakkentour op ons bedrijf zijn de vooroordelen meestal verdwenen en kijken mensen heel anders tegen de slak aan. Bijzonder leuk om dit te zien gebeuren!

 

In maart 2020 heeft Sjoerd een overstap gemaakt en hebben wij, zijn ouders ’t Slakkenhuys overgenomen.  Had hij een vooruitziende blik? Door het Coronavirus moest ook ’t Slakkenhuys dicht en is hem veel bespaard gebleven. Hij zou anders 1,5 jaar geen inkomsten hebben gehad. Wij houden van ’t concept van ’t Slakkenhuys. Alles staat klaar om weer verder te gaan, als de Coronmaatregelen  het weer toelaten.

Ja! Wij gaan verder met het kweken van de Peelslak en ’t Slakkenhuys.

De Slakkentour (rondleidingen) cursussen en de ‘gastronomosche ontmoeting’ en ’t slakkenoogestfeest etc. komen weer terug als de maatregelen het toelaten.

Wij -Wim & Tonny-zijn enthousiast, het is onze passie en iedere dag krijgen wij weer nieuwe energie uit de positieve reacties op onze innovatieve en gewaagde onderneming.

De levering van verse slakken blijft hierdoor gehandhaafd.

Ook ’t Slakkenhuys moet de maatregelingen t.a.v. Coronavirus in acht nemen;  dit houdt in dat wij 1,5 meter handhaven. Bestellingen afhalen is mogelijk.

De omgeving

De omgeving van 't Slakkenhuys

Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys ligt aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel. De Groote Peel is een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat vooral bekend staat om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Overal in het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning in het verleden nog zichtbaar. De Groote Peel zelf kunt u mede dankzij de knuppelbruggen te voet verkennen. Alle peelgebieden zijn rondom met de fiets te bewonderen. Daarnaast bevinden zich in een korte afstand ook andere natuurgebieden zoals het Weerterbos,

Erkend leerbedrijf/ Stagelopen

ERKEND LEERBEDRIJF / STAGES

’t Slakkenhuys is een jonge onderneming in een nog onbekende markt. Op alle vlakken valt nog veel te ontdekken en te ontwikkelen, iets waar wij iedere dag mee bezig zijn. Graag betrekken we hierbij ook studenten en stagiaires van diverse niveaus.

Door het S-BB zijn we gecrediteerd voor het MBO niveau 1 t/m 4. Maar ook voor een HBO’ers en WO’ers kunnen we interessante stageplaatsen bieden op diverse gebieden zoals onder andere het kweken van slakken (biologisch), productontwikkeling, marketingconcepten of het optimaliseren van processen.

Zo hebben wij al diverse stagiaires mogen verwelkomen van Helicon Den Bosch, De Groene Campus in Helmond, HAS Venlo en VSO Heibloem.

SBB erkend logo

Vergaderen bij 't Slakkenhuys

Vergaderen bij ’t Slakkenhuys

 

Vergaderen op bijzondere locaties kan leiden tot verfrissende ideeën. ’t Slakkenhuys is zo’n bijzonder verrassende locatie. Laat je inspireren en kom vergaderen in onze luxe en comfortabel ingerichte degustatieruimte.

 

De ruimte is van alle gemakken voorzien. Er is gratis wifi en je kunt parkeren voor de deur. Twee grote TV-schermen zijn via een HDMI-kabel of Apple TV aan te sluiten op een laptop of tablet, maar ook aan te sturen via een Chromecast. Audio is af te spelen via het centrale audio systeem of via de TV’s.

Uiteraard kan er worden gezorgd voor koffie, thee en water, Limburgse vlaai, lunch of diner. Desgewenst vertellen we u een en ander over de escargotskwekerij en verzorgen we een verrassend proeverijtje met enkele escargotsgerechtjes.

Onze ruimte biedt de mogelijkheid tot vergaderen voor groepen tot 20 personen in diverse opstellingen. Even de benen strekken en een frisse neus halen kan op de groene, mooie locatie van ’t Slakkenhuys.

Uw vergaderarrangement kan geheel op maat verzorgd worden.

  • Arrangement 1 dagdeel of avond: € 15,00 p.p. [met een minimum van €75,00 en een maximum van € 150,00 per arrangement]
  • Arrangement hele dag, incl. buffetlunch € 27,50 p.p. [min. €150,00 ; max. €300,00 per arrangement];  lunch bestaat uit div. harde & zachte broodjes, warme soep, salade, beleg, muesli, jus d’orange, melk, fruit, yoghurt)
  • Onbeperkt koffie/thee/water;
  • Opstelling ruimte naar eigen inzicht;
  • Gratis gebruik wifi/internet, projectieschermen;
  • Bij min. 5 cursusbijeenkomsten per kalenderjaar geldt een korting van 5% op bovengenoemde prijzen;
  • Bij min. 10 cursusbijeenkomsten per kalenderjaar geldt een korting van 10% op bovengenoemde prijzen;
  • Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Feesten bij 't Slakkenhuys: sfeerimpressies

Sfeerimpressies diners en feesten bij ’t Slakkenhuys door de jaren heen

 

 

 

Fete 2017

Bijzonder diner bij 't Slakkenhuys

 

Menu Fete de RecolteMenu Fête de Récolte 2016Fete 2016

 

Niet alledaags Gastronomisch menu

Menu gastronomische ontmoetingMenu gastronomische ontmoetingMenu gastronomische ontmoeting

Voorgerecht: Bloemkool kaaskroket met Peelslak


Niks geen Slakkengangetje


Passie aan tafel


Bijpassend wijnarrangement door Wijnkoperij Alex Storms


Slakkentourtje door Sjoerd Kessels van ’t Slakkenhuys

 

Slowfood

Bijzonder culinair, zwart broodje door inktvisinkt


Dessert: Frambozenmousse slakjes


Amuse: Peelslak in een krokant jasje

 

Mannen met passie


Tijdens de Slakkentour wordt er ook in de tunnels gekeken en tekst en uitleg gegeven.

Storms Silverlicious 't Slakkenhuys

Op de goede samenwerking!

Openingstijden

Openingstijden:

  • Alle werkdagen geopend van 09.30 uur – 17.00 uur
  • Zaterdag             geopend van 09.30 uur – 17.00 uur

Graag telefonisch contact, zodat wij uw bestelling  kunnen klaarmaken en

u deze op afspraak kunt afhalen

Impressie Slakkengerechten tijdens diners

 

 

 

 

 

 

 

 

Fete 2016

 

Voorgerecht: Bloemkool kaaskroket met Peelslak


Niks geen Slakkengangetje


Passie aan tafel


Bijpassend wijnarrangement door Wijnkoperij Alex Storms

Slowfood

Bijzonder culinair, zwart broodje door inktvisinkt


Dessert: Frambozenmousse slakjes


Hoofdgerecht: Bavette


Tussengerecht: Risotto


Amuse: Peelslak in een krokant jasje

 

 

 

Afnemers 'De Peelslak' van Maison d'esgargots

De Peelslak in De Limburger

Eyserhalte EysDe Beejekurf Venray

 

Gusto 040

Gusto 040


Restaurant Kip & Koe