’t Slakkenhuys in corona-tijd

Had Sjoerd een vooruitziende blik toen hij eind vorig jaar aankondigde om te stoppen met ’t Slakkenhuys? Laten we het er maar op houden dat zijn beslissing achteraf een geluk bij een ongeluk is. Want 2020 was voor hem een verloren jaar geweest en het is maar de vraag of het zich nog wel geheel kan herstellen.

Sinds de lockdown is de vraag van de horeca natuurlijk geheel weggevallen. Het seizoen van de Slakkentouren zou begin april starten, maar we hebben alle boekingen moeten annuleren. En zolang de 1,5 meter regel zal gelden, is het voor ons onmogelijk om op een veilige manier bezoekers te ontvangen. Dus ook hier zien we op korte termijn geen mogelijkheden.

Het Slakkenoogstfeest in september zal met de huidige regels niet door kunnen gaan. Voor ons is het allemaal geen ramp; we zijn blij dat dit alles Sjoerd bespaard is gebleven. Het geeft ons de tijd om ‘achterstallig onderhoud’ te plegen en ons te bezinnen hoe we toch activiteiten in en rond ’t Slakkenhuys kunnen vormgeven. Er zijn al een paar ideeën, maar deze vragen nog om verdere uitwerking. Zodra er knopen over door gehakt zijn, vernemen jullie dat via deze nieuwsbrief.

Agenda 2020

We hebben besloten om alle activiteiten voor dit jaar te cancelen. Geen slakkentouren dus en geen Slakkenoogstfeest. Er is één uitzondering: de dagcursus voor potentiële kwekers kan wel doorgang vinden. Deze vond plaats op zaterdag 19 september jl.

Nieuw bij ’t Slakkenhuys: De no-escape room!

Wat natuurlijk wel gewoon doorgaat bij ’t Slakkenhuys is de kweek van jonge slakjes. Corona of geen corona, onze dieren trekken zich er niets van aan. Inmiddels zijn er al enkele tienduizenden slakjes geboren en een deel ervan is al overgeplaatst naar de grote tunnel. Om de slakken keurig binnen de tunnel te houden en ontsnappen onmogelijk te maken, hebben we indertijd een speciaal slakkennet binnen de tunnel geplaatst. Geen probleem zou je denken. Maar toch: het net is van Italiaanse makelij en dus werkt het niet goed genoeg;)

De afgelopen jaren hebben we moeten constateren dat tijdens bepaalde nachten, de slakken in grote getale toch over het net heen kropen. Of dit met de stand van de maan te maken had, we weten het niet. Maar soms waren ze ’s-nachts bijzonder actief. Met als gevolg dat ze door de hele tunnel kropen. Om ze niet te laten pletten door bezoekers was het noodzakelijk dat we voor elke groep de ontkomen slakken moesten ‘vangen’. Je wordt er niet moe van, maar toch, het kost een hoop tijd. De oplossing: een net over het net. Van Duitse makelij, dus het zou moeten werken!

Update nov. 2020: En dit net deed zijn werk; er is sindsdien geen enkele slak meer ontsnapt en onze slakken voelen zich nu heel veilig; want ze zijn nu vrij van zgn. ‘roofdieren’ die dol zijn op slakken. De verbetering van het kweekproces van onze slakken kwam had direct resultaat: grotere en zwaardere Peelslakken (herkenbaar aan hun goudgele schelp).