Onze Peelslakken zijn weer volop verkrijgbaar! Bekijk ze hier

Onze Peelslakken zijn weer volop verkrijgbaar! Bekijk ze hier

Onze kwekerij

Sinds 2014 worden er in Ospel, aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel, escargots gekweekt die onder de merknaam Peelslakken hun weg vinden naar horeca en consument. ’t Slakkenhuys is een unieke escargotskwekerij die het hele productieproces ‘van ei tot lekkernij’ zelf uitvoert.

't Slakkenhuys

Het kweken van slakken lijkt niet zo moeilijk, maar in de praktijk komt er toch heel wat bij kijken. Zeker wanneer het om grote aantallen gaat. Elk jaar is anders en steeds weer verrassen de slakken ons met hoe ze reageren op het weer en hun omgeving. ‘Never a dull moment’ met die ogenschijnlijk saaie slakken. Hoe beter je ze leert kennen, hoe fascinerender ze worden!

Wij vertellen je graag alles over onze kwekerij, onze slakken en onze producten. Er is voor elk wat wils. Nieuwsgierig geworden?

Het kweken

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken en de verwerking ervan nauwelijks belastend is voor het milieu. Er is respect voor de prachtige plek waar we ons bevinden: de rustige en groene omgeving van Nationaal Park De Groote Peel.

We streven er naar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo gebruiken we in de tunnelkassen grond- en regenwater in plaats van leidingwater. Ook worden de afvalstromen zo veel mogelijk verwaard en hergebruikt. Compostwormen worden ingezet om te zorgen voor een gezond bodemklimaat en een vlotte omzetting van de door de slakken geproduceerde uitwerpselen.

Professionele kwekerij

Het opzetten van een professionele kwekerij waar grote aantallen dieren gezond kunnen opgroeien is niet eenvoudig. Wij hebben onze kennis verzameld door heel veel te googlen, met veel verschillende experts in binnen- en buitenland te spreken, door meer dan 30 professionele kwekerijen te bezoeken en veel vakliteratuur te lezen. Graag vertellen wij erover tijdens een Slakkentour, maar loop je zelf rond met plannen voor een escargotskwekerij in binnen of buitenland? Dan helpen wij je graag op weg!

Wij kweken momenteel zo'n 25.000 slakken in onze tunnelkassen.

Het kweken van slakken kan in de open lucht, in gebouwen zoals een champignonkwekerij en alles daar tussen in. Wij hebben ervoor gekozen om slakken te kweken in tunnelkassen. Deze folie- of boogtunnels worden veel in de tuinbouw gebruikt.

Het kweken van slakken lijkt echter gemakkelijker dan dat het is. Wil je er meer over weten of loop je zelf met het idee rond een kwekerij te beginnen? Neem dan eens deel aan een Slakkentour of geef je op voor de Oriëntatiecursus Slakken Kweken.