Onze Peelslakken zijn weer volop verkrijgbaar! Bekijk ze hier

Onze Peelslakken zijn weer volop verkrijgbaar! Bekijk ze hier

Onze kwekerij

Sinds 2014 worden er in Ospel, aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel, escargots gekweekt die onder de merknaam Peelslakken hun weg vinden naar horeca en consument. ’t Slakkenhuys is een unieke escargotskwekerij die het hele productieproces ‘van ei tot lekkernij’ zelf uitvoert.

Het kweken van slakken lijkt niet moeilijk, maar in de praktijk komt er toch heel wat bij kijken. Zeker wanneer het om grote aantallen gaat. Elk jaar is anders en steeds weer verrassen de slakken ons met hoe ze reageren op het weer en hun omgeving. ‘Never a dull moment’ met die ogenschijnlijk saaie slakken. Hoe beter je ze leert kennen, hoe fascinerender ze worden!

Wij vertellen je graag alles over onze kwekerij, onze slakken en onze producten. Er is voor elk wat wils. Nieuwsgierig geworden?

Het kweken

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken en de verwerking ervan nauwelijks belastend is voor het milieu. Er is respect voor de prachtige plek waar we ons bevinden: de rustige en groene omgeving van Nationaal Park De Groote Peel.

We streven er naar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo gebruiken we in de tunnelkassen, naast leidingwater, zo veel als mogelijk regenwater. Ook worden de afvalstromen zo veel als mogelijk verwaard en hergebruikt. Wormen worden ingezet om te zorgen voor een gezond bodemklimaat en een vlotte omzetting van de door de slakken geproduceerde uitwerpselen.

Professionele kwekerij

Het opzetten van een professionele kwekerij waar grote aantallen dieren gezond kunnen opgroeien is niet eenvoudig. Wij hebben onze kennis verzameld door met veel verschillende experts te spreken en door meer dan 30 professionele kwekerijen in binnen- en buitenland te bezoeken. Daarnaast door veel vakliteratuur te lezen en héél veel te googelen. Graag vertellen wij erover tijdens een Slakkentour.

Wij kweken onze slakken in tunnelkassen.

Het kweken van slakken kan in de open lucht, in dichte gebouwen en loodsen, maar ook in alles daar tussen in. Wij hebben ervoor gekozen om onze peelslakken te kweken in tunnelkassen. Deze folie- of boogtunnels worden veel in de tuinbouw gebruikt.

Bij het kweken van grote aantallen slakken komt veel kijken. In de praktijk is het minder makkelijk dan het op het eerste oog lijkt. Wil je er meer over weten of loop je zelf met het idee rond om een kwekerij te beginnen? Neem dan eens deel aan een Slakkentour of geef je op voor de Oriëntatiecursus Slakken Kweken. We helpen je graag op weg!