Kwekerij

Wij kweken per jaar zo’n 50.000 slakken. Het kweken van slakken kan in de open lucht, in gebouwen zoals een champignon kwekerij en alles daar tussen in. Wij hebben ervoor gekozen om slakken te kweken in folie kassen.

 

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken, zoals de slakken van ’t Slakkenhuys heten,  nauwelijks belastend is voor het milieu. Zo gebruiken we in de tunnelkassen grond- en regenwater in plaats van leidingwater, worden de afvalstromen zo veel mogelijk verwaard en hergebruikt, worden compostwormen worden ingezet om te zorgen voor een gezond bodemklimaat en kruipen de slakken over duurzaam inlands hout dat heel wat jaren mee gaat.

 

Het kweken van slakken lijkt echter gemakkelijker dan dat het is. Wil je er meer over weten of loop je zelf met het idee rond een kwekerij te beginnen? Lees dan zeker onze blog:  Zelf slakken kweken? Eitje! of doe mee aan een Slakkentour.

Escargotsmeel

De Peelslak

’t Slakkenhuys kweekt niet zo maar escargots, maar De Peelslak! Het woord escargot is niet meer dan de Franse vertaling van het Nederlandse woord ‘slak’. Wanneer je een escargot bestelt in het restaurant weet je meestal niet welke je krijgt, want wist je dat er ongeveer 75.000 soorten slakken/escargots bekend zijn? Welke je wel kan eten lees je op deze pagina: eetbare slakken.

 

De Peelslak is oorspronkelijk van het soort Helix aspersa maxima (ook wel Gros gris en Algerijnse Segrijnslak genoemd) en is de meest gekweekte slak in noord-west Europa. Echter ook een van de meest onbekende. De naam Peelslak geeft echter wel een duidelijke herkomst aan: De Peel!

 

Langzaam wordt de Peelslak een begrip onder de slakken, niets voor niets dat wij dan ook zeggen: De Peelslak, langzamerhand de lekkerste slak van Nederland.

Wij hanteren een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat wij de ‘moederdieren’ selecteren uit de dat jaar gekweekte slakken, door dit jaarlijks te herhalen en de dieren te selecteren op specifieke kenmerken lukt het ons een eigen slak te kweken.

 

Door een gezonde, natuurlijke, groene(!) omgeving, een optimaal klimaat in de tunnelkas en een uitgebalanceerde biologische voeding groeit het merendeel van de slakken binnen 6 maanden uit tot volwassenheid.