Kwekerij

Wij kweken momenteel zo’n 25.000 slakken. Het kweken van slakken kan in de open lucht, in gebouwen zoals een champignonkwekerij en alles daar tussen in. Wij hebben ervoor gekozen om slakken te kweken in tunnelkassen.

 

De kwekerij is zo opgezet dat het kweken van de Peelslakken, zoals de slakken van ’t Slakkenhuys heten, nauwelijks belastend is voor het milieu. Zo gebruiken we in de tunnelkassen grond- en regenwater in plaats van leidingwater en worden compostwormen ingezet voor de natuurlijke verwerking van uitwerpselen en een gezond bodemklimaat en kruipen de slakken over duurzaam inlands hout dat vele jaren mee gaat.

 

Het kweken van slakken lijkt echter gemakkelijker dan dat het is. Wil je er meer over weten of loop je zelf met het idee rond een kwekerij te beginnen? Neem dan eens deel aan een Slakkentour of geef je op voor de oriëntatiecursus slakken kweken.

 

DE PEELSLAK

’t Slakkenhuys kweekt niet zo maar slakken. Nee, wij kweken ons eigen ‘ras’: de Peelslakken! Deze slakken worden zorgvuldig geselecteerd, waardoor ze zich duidelijk onderscheiden van alle gangbare slakken van dezelfde soort. Wij hanteren een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat wij de ‘moederdieren’ selecteren uit de dat jaar gekweekte slakken.

 

De Peelslak is oorspronkelijk van het soort Helix aspersa maxima (ook wel Gros gris en Algerijnse Segrijnslak genoemd); dit is de meest gekweekte slak in noord-west Europa. Echter ook een van de meest onbekende. De naam Peelslak geeft echter wel een duidelijke herkomst aan: De Peel!

 

Door een gezonde, natuurlijke, groene(!) omgeving, een optimaal klimaat in de tunnelkas en een uitgebalanceerde biologische voeding groeit het merendeel van de slakken binnen 6 maanden uit tot volwassenheid.

Ondertussen wordt de Peelslak een begrip onder de slakkenliefhebbers. Vandaar dat we kunnen stellen: De Peelslak, langzamerhand de lekkerste slak van Nederland.

 

ESCARGOTS

Wanneer je escargots bestelt in het restaurant weet je meestal niet welke je krijgt. Want wist je dat er ongeveer 75.000 soorten slakken/escargots bekend zijn? Welke je prima kan eten lees je op deze pagina: eetbare slakken.

Escargotsmeel

De Peelslak

’t Slakkenhuys kweekt niet zo maar escargots, maar De Peelslak! Het woord escargot is niet meer dan de Franse vertaling van het Nederlandse woord ‘slak’. Wanneer je een escargot bestelt in het restaurant weet je meestal niet welke je krijgt, want wist je dat er ongeveer 75.000 soorten slakken/escargots bekend zijn? Welke je wel kan eten lees je op deze pagina: eetbare slakken.

 

De Peelslak is oorspronkelijk van het soort Helix aspersa maxima (ook wel Gros gris en Algerijnse Segrijnslak genoemd) en is de meest gekweekte slak in noord-west Europa. Echter ook een van de meest onbekende. De naam Peelslak geeft echter wel een duidelijke herkomst aan: De Peel!

 

Langzaam wordt de Peelslak een begrip onder de slakken, niets voor niets dat wij dan ook zeggen: De Peelslak, langzamerhand de lekkerste slak van Nederland.