Het kweekproces

De Peelslakken die uitverkoren zijn om zich voort te planten, zullen tijdens de wintermaanden in een koeling in winterslaap worden gehouden. Hier zijn ze beschermd tegen vorst. Begin maart laten wij de slakken langzaam ontwaken en aansterken. Daarna zullen ze elkaar al snel opzoeken om te paren. Zoals het slakken betaamd nemen ze er ruim de tijd voor, het hele ritueel kan wel tot 24 uur duren!

 

Na het paren zullen de slakken eitjes leggen, deze verzamelen wij tot eind april en broeden we uit in een geconditioneerde ruimte. Na ongeveer 14 tot 18 dagen zullen de jonge Peelslakken (juvenielen genaamd) uit de eitjes komen. Deze worden dan een aantal weken zorgvuldig verzorgd tot ze sterk genoeg zijn om te worden uitgezet in de kas (begin mei). Daar kunnen zij zich tegoed doen aan de ingezaaide bladgroenten en een biologisch granenmengsel.

 

Door een gezonde, natuurlijke, groene(!) omgeving, een optimaal klimaat in de tunnelkas en een uitgebalanceerde biologische voeding groeit het merendeel van de slakken binnen 6 maanden uit tot volwassenheid.