Achatina Peelslak

Eetbare slakkensoorten

 

Vaak krijgen wij de vraag ‘Kweekt u de escargots slak?’, men gaat er vanuit dat De Escargot een slakkensoort is, maar niets is minder waar. Escargots, Lumache, Caracoles, Schnecken enzovoorts zijn allemaal vertalingen van het woord slakken. Zelfs met de soortnaam Wijngaardslak wordt geknoeid. De industrie maakt graag gebruik van de onwetendheid en verwarring en rommelt behoorlijk met de slakken. NPO’s Keuringsdienst van Waarde heeft zich er in 2015 in vastgebeten en maakte een aflevering over ‘de Slak’, bekijk hem hier: Keuringsdienst van Waarde NPO.

 

Wereldwijd komen er zo’n 75.000 soorten slakken voor. Vele ervan leven in het water en ademen via een soort van kieuwen, zoals de alikruik, wulk en ‘caracollekes’. Maar ook zijn er veel verschillende soorten landslakken. Loop je zelf met het idee rond om slakken te gaan houden of kweken? Bekijk dan onze blog: Zelf Slakken kweken? Eitje!

 

Er zijn maar weinig giftige soorten slakken, maar voor de consumptie worden slechts een handje vol landslakken gebruikt. Hieronder vindt u een overzicht van de 5 meest voorkomende kweekslakken voor menselijke consumptie.

Helix Aspersa Aspersa / Petit Gris

 

Leefgebied: in vrijwel heel Europa.

Grootte: 3 tot 4 centimeter

 

De Petit Gris kent vele namen, hij wordt ook vaker de Helix Aspersa Müller, Cornu Aspersum of Segrijnslak genoemd. Ook namen als kleine wijngaarslak en caracols worden vaker gebruikt om deze slakkensoort aan te duiden.

 

Deze slak kan een matige vorst overleven, wat ervoor heeft gezorgd dat hij zich wijd heeft kunnen verspreiden. Hoewel de Petit Gris veel voorkomt in de Nederlandse natuur wordt hij weinig in Nederland geconsumeerd, in zuid-Europa daarentegen wordt deze slak veel geconsumeerd.

 

Waar bij andere slakken slechts het vlees wordt gegeten, eet men de Petit Gris in zijn geheel, dus met ingewanden/leverkrul. Onder andere in zuid-Frankrijk en in Andalusië wordt de slak eerst in het zout, peper en piment gedipt alvorens deze (levend) wordt gegrild op een grilplaatje.

Helix Aspersa Maxima / Gros Gris

 

Leefgebied: Noord-Afrika / Zuid-Europa

Grootte: 4 tot 4,5 centimeter

 

Doordat de Gros Gris qua grootte overeenkomt met de alom bekende Wijngaardslak, hij binnen 1 jaar volwassen kan zijn en relatief gemakkelijk te kweken is, is de Gros Gris de meest gekweekte slakkensoort in noord-Europa.

 

Waar zijn kleine broertje in zijn geheel wordt gegeten, wordt bij de Gros Gris doorgaans enkel de voet gegeten. Vanwege het feit dat deze soort binnen 1 jaar volwassen kan zijn levert de Gros Gris een zeer mals stukje vlees op.

 

Echter kunnen de Gros Gris niet tegen vorst en zullen alle slakkenkwekers ze moeten beschermen tegen nachttemperaturen onder het vriespunt. Hierdoor zijn de kwekers gebonden aan de seizoenen.

Helix Pomatia / Wijngaardslak

 

Leefgebied: Kalkrijke gebieden in Europa

Grootte: 3 tot 5 centimeter

 

 

De wijngaardslak is de meest bekende slak in de gastronomie, zeker in Frankrijk, waar ie ook wel l’Escargot de Bourgogne wordt genoemd, is ie zeer populair. Zo populair dat hij in grote getale uit de natuur is geraapt totdat hij bijna was uitgestorven. Vandaar dat hij op de lijst van beschermde diersoorten is geplaatst in heel Europa. Langzaam krabbelt deze slakkensoort er weer bovenop en komt hij ook in Nederland meer en meer voor, maar hij blijft in heel Europa beschermd.

 

De Wijngaardslakken zijn vrij exclusief, vanwege de beschermde status, maar ook omdat ze economisch lastig te kweken zijn. Onder de juiste omstandigheden doen ze er toch 2 jaar over om volwassen te worden.

 

Vanwege de iets grotere voet levert de Wijngaard slak een iets groter stukje vlees op dan de Gros Gris, maar vanwege de 2 jaar groei is dit vlees minder mals

Helix Lucorum /

Turkse Grote

 

Leefgebied: zuid-oost Europa / Turkije

Grootte: 3,5 tot 6 centimeter

 

De Helix Lucorum kent vele varianten, vandaar dat de grootte van deze slak sterk kan verschillen. Naast de Turkse Grote wordt hij ook wel de Gebandeerde Wijngaardslak genoemd, vanwege de kleurschakeringen op het huisje.

 

Dit is de meest gegeten slak in Europa, zonder dat deze bekend is. In de Balkanlanden, Turkije en Israël liggen grote kwekerijen die vaak groter zijn dan 1 miljoen slakken per kwekerij. Eenmaal volwassen worden ze door goedkope krachten uit het huisje gehaald en daarna machinaal verwerkt en ingevroren. In bevroren conditie wordt vlees naar Frankrijk geëxporteerd, waar het weer ontdooid om te worden ingeblikt per 24, 36, 48 enz. Vanzelfsprekend komt dit de smaak niet ten goede.

Achatina /

Afrikaanse Reuzenslak

 

Leefgebied: midden-/west-Afrika

Grootte: 18 centimeter

 

Een van de meest bijzondere landslakken, de Afrikaanse Reuzenslak. Ook van deze soort zijn er vele varianten, zoals een albino en een tijgerslak. De Reuzenslakken worden vaak versneden of bereid wanneer ze een centimeter of 4 zijn. Met een maximale grote van ruim 18 centimeter wordt deze slak vaak grappend een maaltijdslak genoemd. Ze kunnen ongeveer 12 jaar oud worden, maar zijn daarbij erg taai.

 

Dus om te eten zijn deze niet erg geschikt, maar er is wel een groeiende markt voor de Reuzenslak als huisdier. De Slakkenshop biedt diverse soorten Reuzenslakken aan met bijbehorende benodigdheden. Het zijn zeer bijzondere dieren, maar hebben ook de benodigde aandacht nodig!

 

In Californië (VS) zorgt de Reuzenslak voor grote overlast, de voor Californië exotische dieren kennen daar weinig vijanden en doen zich te goed aan de tuinen en het pleisterwerk van de huizen aldaar. In Nederland zou deze slak vanwege het klimaat niet kunnen overleven in de natuur.