De Peelslak

De Peelslakken van Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys zijn van de soort Helix Aspersa Maxima, meestal ‘Gros Gris’, oftewel Grote Grijze genoemd.

 

Deze slakkensoort is ook bekend als “Algerijnse Segrijnslak”, wat meteen ook het oorsprongsgebied aangeeft. In Nederland komt deze slak niet in de vrije natuur voor omdat ze niet tegen vorst bestand is.

 

De Gros Gris wordt voornamelijk vanaf midden-Frankrijk en noordelijker in Europa geconsumeerd. Daarom wordt de Gros Gris ook overwegend in deze contreien van Europa ambachtelijk gekweekt. In Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland is het vooral het kleine broertje [de Petit-Gris, Helix Aspersa Aspersa/Muller] die wordt geconsumeerd en gekweekt.

Deze variant weegt max. 15 gram en wordt daarom vaak in zijn geheel geconsumeerd, direct uit het huisje (van de Gros Gris worden meestal eerst de ingewanden verwijderd en uitsluitend het vlees geconsumeerd).

Net als de Algerijnse Segrijnslak geeft onze variant, de Peelslak, met de naam de herkomst aan.  Peelslakken worden alleen op onze kwekerij, in Ospel, gekweekt. Dat wil zeggen dat we een gesloten systeem hanteren, waarbij we een eigen herkenbare variant van de Gros Gris kweken.

 

Onze Peelslakken leveren een zeer mals en gezond stukje vlees. Het vlees bevat hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Ook is het rijk aan mineralen zoals Magnesium, Koper en Jodium. Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam, het bevat vele essentiële aminozuren en is daarnaast ook licht verteerbaar.