De kweker

“Waarom ben je een slakkenkwekerij begonnen?”, is vaak de eerste vraag die men mij stelt. Na de havo heb ik gekozen voor de opleiding Food and Business, omdat ik altijd al interesse heb gehad in voedsel en de vraag waarom men het een koopt en het andere juist niet. Tijdens deze opleiding werkte ik bij een supermarkt en heb daar veel ervaren hoe een consument kiest. Hoewel ik er altijd met plezier heb gewerkt voelde ik dat, nadat ik mijn opleiding had afgerond, op zoek moest gaan naar iets anders. Zo heb ik o.a. mijn geluk beproefd op Gran Canaria als assistent restaurant manager en heb ik gewerkt als teamleider bij Albert Heijn XL in Amsterdam. Een periode waarin ik op vele vlakken veel heb opgestoken. In de zomer van 2013, tijdens een bezoekje bij pa en ma in het rustige en ruimtelijke Ospel, vertelde mijn vader aan de keukentafel over een artikel dat hij jaren geleden had gelezen over een Belgische professor die een onderzoek had gedaan maar de intensieve teelt van slakken met als doel een alternatieve duurzame dierlijke eiwitbron te ontwikkelen. Daar werd het zaadje geplant. De weken erna bleef het idee door mijn hoofd spoken. Zelf een slakkenkwekerij opzetten en zelf gezond voedsel produceren! Stel je eens voor!

Sjoerd Kessels
Sjoerd Kessels (30)

Al snel trok ik de stoute schoenen aan, zei Amsterdam vaarwel en bezocht dezelfde zomer meer dan 30  professionele, en minder professionele, kwekerijen in Frankrijk, België en Duitsland. Eenmaal thuis heb ik alle sterke punten van de bezochte kwekerijen bij elkaar gezet en mezelf verder verdiept in alle facetten van de professionele slakkenteelt en de verschillende systemen om slakken te houden. Vanuit die informatie heb ik een bedrijfsopzet en een ondernemingsplan gemaakt.

In het voorjaar van 2014 ben ik met dit avontuur gestart. Elke dag leer ik weer een hoop nieuwe dingen!

Een Franse kweker vertelde me dat je je pas na 15 jaar een ervaren kweker kunt noemen. Ik heb dus nog wat jaren te gaan! Iedere dag ook krijg ik weer nieuwe energie uit de positieve reacties op m’n innovatieve en gewaagde onderneming. Ik wil met ‘t Slakkenhuys graag meer bieden dan een mooi assortiment ambachtelijk geproduceerde delicatessen. Ik wil de mensen ook kennis laten maken met dit bijzondere diertje waarover vele vooroordelen bestaan. Na een Slakkentour op m’n bedrijf zijn de vooroordelen meestal verdwenen en kijken mensen heel anders tegen de slak aan. Bijzonder leuk om dit te zien gebeuren!