“Waarom zijn jullie een slakkenkwekerij begonnen?”, is vaak de eerste vraag die men ons stelt. Onze zoon Sjoerd nam het voortouw. Hij had gekozen voor de opleiding Food and Business, omdat hij altijd al interesse heb gehad in voedsel en de vraag waarom men het een koopt en het andere juist niet. Tijdens deze opleiding werkte hij bij een supermarkt en heeft daar mogen ervaren hoe een consument kiest.
In de zomer van 2013, tijdens een bezoekje bij pa en ma in het rustige en ruimtelijke Ospel, vertelde zijn vader aan de keukentafel over een artikel dat hij jaren geleden had gelezen over een Belgische professor die een onderzoek had gedaan maar de intensieve teelt van slakken met als doel een alternatieve duurzame dierlijke eiwitbron te ontwikkelen. Daar werd het zaadje geplant. De weken erna bleef het idee door zijn hoofd spoken. Zelf een slakkenkwekerij opzetten en zelf gezond voedsel produceren! Stel je eens voor!
Al snel trok hij de stoute schoenen aan; dezelfde zomer bezochten Sjoerd en zijn vader meer dan 30 professionele, en minder professionele, kwekerijen in Frankrijk, België en Duitsland. Eenmaal thuis werden alle sterke punten van de bezochte kwekerijen bij elkaar gezet en werd verder verdiept in alle facetten van de professionele slakkenteelt en de verschillende systemen om slakken te houden. Vanuit die informatie hebben zij een bedrijfsopzet en een ondernemingsplan gemaakt.
In het voorjaar van 2014 is Sjoerd met dit avontuur gestart. Elke dag leerde hij weer een hoop nieuwe dingen!
Een Franse kweker vertelde, dat je je pas na 15 jaar een ervaren kweker kunt noemen. Hij had dus nog wat jaren te gaan! Iedere dag kreeg hij weer nieuwe energie uit de positieve reacties op z’n innovatieve en gewaagde onderneming. Hij wilde met ‘t Slakkenhuys graag meer bieden dan een mooi assortiment ambachtelijk geproduceerde delicatessen. Hij wilde de mensen ook kennis laten maken met dit bijzondere diertje waarover vele vooroordelen bestaan. Na een Slakkentour op ons bedrijf zijn de vooroordelen meestal verdwenen en kijken mensen heel anders tegen de slak aan. Bijzonder leuk om dit te zien gebeuren!