De ene slak is de andere niet

NPO Keuringsdienst van Waarde onderzoekt slakken

Donderdag 23 april was er op NPO 3 een aflevering te zien van de Keuringsdienst van Waarde over de escargots die bij de groothandel te verkrijgen zijn. Vaak is het onduidelijk welke escargot er nu werkelijk in de verpakking zit, op het etiket wordt de verkeerde slak aangegeven of er zit niet de juiste slak in het huisje of zelfs beide. In Frankrijk wordt zelfs gesproken van fraude!

 

Helaas werden er ook halve waarheden verteld in het programma:

  • Er werd verteld dat in Nederland de escargots altijd compleet met hun ingewanden worden gegeten, zelfs met liefdespijl! Dat is zeker bij de slakken van ’t Slakkenhuys niet het geval. Wij maken onze slakken grondig schoon en halen alle ingewanden eraf, zeker de pijl laten wij niet achter! Het is de keus van de kweker/verwerker om de ingewanden te laten zitten, dit doen wij niet omdat wij zelf de structuur en smaak van de ingewanden niet prettig vinden (de reactie van de reporter wanneer ze een slak proeft laat zien dat we hierin niet de enige zijn…).
  • Ook zou je in Nederland alleen levende slakken bij de kwekers kunnen kopen: Als 1 van de 5 kwekerijen in Nederland leveren wij de slakken desgewenst levend aan, maar wij verwerken ze liever voor u. Slakken goed schoonmaken is een tijdrovende klus waarbij relatief veel afval geproduceerd wordt.
  • De Segrijnslak komt inderdaad in jouw tuin voor: Dit is een soortgenoot van de Wijngaardslak. Het zal hier voornamelijk de kleine variant betreffen, de Petit Gris. De grote variant, de Gros Gris, leeft voornamelijk op zeer kalkrijke gronden en overleeft een vorstperiode niet. Deze soort wordt door ons gekweekt.
  • Slakken rauw proeven?! Wij eten slakken nooit rauw! Wanneer je ze goed kookt worden ze wél lekker mals en smakelijk.
Aflevering terug kijken kan via:
Afl. Slak – Keuringsdienst van Waarde NPO3